Rouw en verlies

Zit je vast in verlies of rouw? Heb je het gevoel dat je er niet of maar moeilijk uit komt? Dan is het tijd om hier wat aan te doen. Diepe ingrijpende gebeurtenissen hoef je niet alleen te verwerken, professionele hulp daarbij is verstandig.

Wat is rouw?

Rouwen is een gezonde manier om met verlies om te gaan. (Wanneer er in je wereld iets ingrijpend is veranderd, dan moet je dat verwerken) In je wereld is iets ingrijpend veranderd, dat moet je verwerken. Deze verandering veroorzaakt pijn. Als de pijn te heftig is ontstaat een soort overlevingsstrategie, zoals boosheid, waarom moet dit mij overkomen of blijven zoeken naar een reden. Het loslaten komt niet op gang. Het verdriet blijft te overweldigend.

Rouw kan ook over een gebeurtenis die heel lang geleden heeft plaatsgevonden, indien verdriet en pijn geen plaats gekregen heeft kan oude rouw vastzitten.

Rouw en psychosynthese

Bij psychosynthese weten we dat iedereen zijn eigen unieke manier van beleven en verwerken heeft. We geven je steun en helpen je bij de verwarrende, tegenstrijdige emoties en gedachten. We proberen je te helpen met het verlies om te gaan. Alles in je eigen tempo bieden we je de mogelijkheid het verdriet met vertrouwen en liefde te accepteren. In jou eigen tempo, bekijken we samen de mogelijkheid het verdriet met vertrouwen en liefde te accepteren.

Rouwen is nodig voor acceptatie en acceptatie is nodig om te kunnen rouwen…

Dit is best een ingewikkeld proces in een heel moeilijke periode is er een kans dat dit niet vanzelf gaat. Zelfs komt het voor dat het proces helemaal niet op gang komt en dat de verwerking op slot gaat. Het leven gaat door maar de diepe pijn blijft. Dit kan echt jaren duren en zelfs op kinderen worden overgedragen. Er ontstaat vaak een soort status quo, de pijn hoort bij het leven. Professionele hulp zou dus ook gewenst kunnen zijn om anderen niet te belasten.

Veel voorkomende reacties op rouw

Lichamelijk: tijdelijke hyperactiviteit, spanningshoofdpijn, verminderde of juist heel grote eetlust, energieverlies en slaapproblemen.

Emotioneel: verdriet, machteloosheid, eenzaamheid, schuldgevoelens, agressie, rancune, pessimisme en angst. In een waas leven.

Cognitief: verminderde zelfwaardering, concentratieverlies, verwardheid, hopeloosheid, gespannenheid en soms zelfmoordgedachten.

Gedragsmatig: teruggetrokken zijn, onnatuurlijk (anders dan ervoor) veel of juist weinig emoties tonen en isolement.

Wat veroorzaak rouw?

Rouw is niet allen het gevolg van sterven, ook werkloosheid, een scheiding, ruzie of andere oorzaken kunnen rouw veroorzaken.
Rouw is een gevoel dat psychische en lichamelijke gevolgen kan hebben. Heb je moeite met de normale dagelijkse dingen en activiteiten, ben je heel moe? Heb je het gevoel hebt dat het leven, soms, niet meer de moeite waard is, je schuldgevoelens ervaart, je een verdoofd gevoel hebt? Neem contact op!

Neem contact op met Joop Kemp via 06-14148958 of info@praktijkrozehage.nl.

Voor kindertherapie neem je contact op met Lonneke Klop via 06-46070741 of info@praktijkrozehage.nl.

Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderwerp? Of heb je een vraag aan ons? Neem contact op, we helpen je graag!

Praktijk Rozenhage
De kracht van aandacht

Counseling, coaching en therapie voor jongeren en volwassenen.

Regio Arnhem

Praktijk Rozenhage

Rozenhagelaan 18
6881 RC Velp

L. Klop - jeugd / jongeren
06-46070741

J. Kemp - volwassenen
06-49567485

info@praktijkrozenhage.nl

BO nr.: CL4167-01-01-21

Over ons: Lonneke Klop en Joop Kemp

Hieronder meer informatie over Lonneke Klop en Joop Kemp, de therapeuten van Praktijk Rozenhage. Wij hebben een vrijgevestigde praktijk.

Lonneke Klop

Alweer 23 jaar ben ik werkzaam als ambulant dienstverlener bij Auris Dienstverlening. In de jaren daarvoor, als leerkracht en locatieleider op een basisschool in Utrecht, is mijn motivatie ontstaan om mij intensief bezig te gaan houden met kinderen die wat extra’s nodig hebben. Daarom ben ik in 2006 de opleiding voor Kinder- en Jeugdtherapie gaan doen. Tijdens die opleiding leerde ik vooral om het kind centraal te stellen en niet de problematiek. Die werkwijze blijkt effectief want ik heb inmiddels heel veel kinderen een stap verder geholpen in Praktijk Rozenhage.

Ik werk integratief en maak gebruik van inzichten uit verschillende therapieën:

  • Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP)
  • Oplossingsgerichte therapie
  • Rationeel Emotieve Therapie
  • Cognitieve therapie
  • Speltherapie
  • Creatieve therapie
  • Psycho educatie
  • Mindfulness
  • Brain Blocks

 

Joop Kemp

Als psychosynthesetherapeut kijk ik naar meerdere aspecten in je leven.

Een goede en uitgebreide intake zorgt ervoor dat we uitzoeken waar je voor komt en wat je achtergrond is. Of je het nu coaching, counseling of therapie noemt, we zoeken aanknopingspunten om aan het werk te gaan met de vraag waarmee je komt. We kijken wat jij nodig hebt om vooruit te kunnen. Hiervoor gebruiken we een scala aan mogelijkheden.

Vaak is het een mix en samenvoeging (synthese) van technieken en werkvormen.

Van mijn cliënten krijg ik terug dat ik een goede luisteraar ben waarbij ze zich thuis voelen. Ook moeilijke onderwerpen kunnen in veiligheid besproken worden.

Voorbeelden van werkvormen zijn; cognitieve gedragstherapie, voice dialogue, familieopstellingen, werken met subpersonen, mindfulness, meditatieve werkvormen, geleide visualisaties, regressietechnieken, creatieve therapie,  gestalt, tekenen, dromen, beeldtaal (symbool en metafoor), schaduwwerk en lichaamswerk.

 

Reviews

Johanna

Ik ben via via bij Praktijk Rozenhage gekomen. Dit was een zeer goede keuze. Fijne verhelderende gesprekken, soms pittig  maar altijd goed. Heeft me echt geholpen.

Psychosociale therapie

2020-07-28T09:30:17+00:00

Psychosociale therapie

Ik ben via via bij Praktijk Rozenhage gekomen. Dit was een zeer goede keuze. Fijne verhelderende gesprekken, soms pittig  maar altijd goed. Heeft me echt geholpen.

 
 
 

Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderwerp? Of heb je een vraag aan ons? Neem contact op, we helpen je graag!