Seksueel misbruik en geweld

Indien je het gevoel hebt dat je er aan toe bent een start te maken met het verwerken van je misbruik heb je al de eerste stap gezet. Door het onderstaande door te lezen maak je een tweede stap. De derde stap kan zijn contact op te nemen. Je bent onderweg en zeer welkom.

Wat is seksueel misbruik en geweld?

Seksueel misbruik kan gepaard zijn gegaan met lichamelijk of psychisch geweld. De gevolgen van seksueel misbruik zijn zeer verschillend. Hoe je nu als mens functioneert hangt af van meerdere factoren, de aard, de duur, je gevoel van onveiligheid en je persoonlijkheid.

Bij de therapie gaan we uit van een paar stellingen. Alle vormen van misbruik zijn vormen van geweld. Elke vorm van grensoverschrijdend gedrag of dat direct seksueel gerelateerd is, is een vorm van geweld. We verstaan onder seksueel misbruik dat iemand wordt gedwongen om seksuele handelingen te ondergaan of uit te voeren. Dit varieert van begluurd worden of het moeten toezien bij seksuele handelingen tot betasting en verkrachting.

Bij misbruik kan of heeft het slachtoffer niet het gevoel te kunnen weigeren of de mogelijkheid zich aan de situatie te kunnen onttrekken. Er kan psychologische druk worden uitgevoerd, er kan gedreigd worden met fysiek lichamelijk geweld, er kan sprake zijn van een machtsverhouding of omdat iemand wordt gechanteerd. Ook binnen het huwelijk, partnerrelaties, kan seksueel misbruik plaats vinden.

Seksueel geweld overkomt mannen, vrouwen en kinderen.

Misbruikt in je jeugd?

Een kind is ten alle tijden onschuldig. Doordat een kind onervaren en onwetend is kan het niet bevatten wat er gebeurt en wat de consequenties kunnen zijn voor de rest van het leven. Elke vorm van grensoverschrijdend gedrag, inclusief spelletjes of getuige zijn vallen onder seksueel misbruik.

Wat een kind is overkomen kan jarenlang verborgen blijven, het zal zich ooit later als trauma kunnen openbaren. Als volwassene kunt u terecht bij Praktijk Rozenhage.

Therapie na seksueel misbruik

Joop Kemp van Praktijk Rozenhage is psychosynthese therapeut. Deze therapie is gericht op een holistische benadering. We kijken naar jouw recht op bestaan, je recht om vrij te zijn en je recht op een gelukkig leven. Dit houdt in dat “gezien” moet worden wat gebeurt is. We leggen de verantwoordelijkheid van het gebeuren waar die hoort, we gaan op zoek naar een vorm waarmee je leert met je gevoelens om te gaan zodat je weer kunt gaan leven. We gaan op zoek naar je autonomie.

 

Waarom psychosynthese therapie?

Waarom psychosynthese therapie bij seksueel misbruik en geweld? Tijdens de studie om therapeut te worden komen vele stromingen uit de psychologie langs. Veel van deze stromingen hebben heel goede onderdelen in zich, de som van deze goede onderdelen is psychosynthese. Zonder rechtlijnige inzichten zoeken we naar een vorm van therapie die bij jou als mens past. In jouw tempo, met jouw achtergrond creëren we een aanpak die voor jou draagbaar blijft en je een toekomst geeft. Bij psychosynthese is de vertrouwens-band tussen jou en mij, als therapeut, de basis.

 

Werkwijze bij seksueel misbruik en geweld

Je hebt contact opgenomen en we plannen een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Dit gesprek is bedoeld om eens rustig te kijken of we een eerste klik hebben en of we door willen en kunnen daarom is dit gesprek half tarief. Als dat zo is volgt hierna de intake. De eerste fase van de behandeling is je situatie in het hier en nu. Het opbouwen van vertrouwen is de basis van je verdere therapie. Het kan zijn dat je wat huiswerk meekrijgt.

Psychosynthese gaat volledig uit van jouw specifieke trauma en jou als mens. De werkwijze wordt op maat gesneden zodat het een draagbare ontwikkeling zal zijn. We maken vooraf een plan en evalueren dat regelmatig.

Belangrijk voor je te weten is dat je, hoewel we afspraken maken, altijd een pauze mag nemen in je proces.

Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderwerp? Of heb je een vraag aan ons? Neem contact op, we helpen je graag!

Praktijk Rozenhage
De kracht van aandacht

Counseling, coaching en therapie voor jongeren en volwassenen.

Regio Arnhem

Praktijk Rozenhage

Rozenhagelaan 18
6881 RC Velp

L. Klop - jeugd / jongeren
06-46070741

J. Kemp - volwassenen
06-49567485

info@praktijkrozenhage.nl

BO nr.: CL4167-01-01-21

Over ons: Lonneke Klop en Joop Kemp

Hieronder meer informatie over Lonneke Klop en Joop Kemp, de therapeuten van Praktijk Rozenhage. Wij hebben een vrijgevestigde praktijk.

Lonneke Klop

Alweer 23 jaar ben ik werkzaam als ambulant dienstverlener bij Auris Dienstverlening. In de jaren daarvoor, als leerkracht en locatieleider op een basisschool in Utrecht, is mijn motivatie ontstaan om mij intensief bezig te gaan houden met kinderen die wat extra’s nodig hebben. Daarom ben ik in 2006 de opleiding voor Kinder- en Jeugdtherapie gaan doen. Tijdens die opleiding leerde ik vooral om het kind centraal te stellen en niet de problematiek. Die werkwijze blijkt effectief want ik heb inmiddels heel veel kinderen een stap verder geholpen in Praktijk Rozenhage.

Ik werk integratief en maak gebruik van inzichten uit verschillende therapieën:

  • Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP)
  • Oplossingsgerichte therapie
  • Rationeel Emotieve Therapie
  • Cognitieve therapie
  • Speltherapie
  • Creatieve therapie
  • Psycho educatie
  • Mindfulness
  • Brain Blocks

 

Joop Kemp

Als psychosynthesetherapeut kijk ik naar meerdere aspecten in je leven.

Een goede en uitgebreide intake zorgt ervoor dat we uitzoeken waar je voor komt en wat je achtergrond is. Of je het nu coaching, counseling of therapie noemt, we zoeken aanknopingspunten om aan het werk te gaan met de vraag waarmee je komt. We kijken wat jij nodig hebt om vooruit te kunnen. Hiervoor gebruiken we een scala aan mogelijkheden.

Vaak is het een mix en samenvoeging (synthese) van technieken en werkvormen.

Van mijn cliënten krijg ik terug dat ik een goede luisteraar ben waarbij ze zich thuis voelen. Ook moeilijke onderwerpen kunnen in veiligheid besproken worden.

Voorbeelden van werkvormen zijn; cognitieve gedragstherapie, voice dialogue, familieopstellingen, werken met subpersonen, mindfulness, meditatieve werkvormen, geleide visualisaties, regressietechnieken, creatieve therapie,  gestalt, tekenen, dromen, beeldtaal (symbool en metafoor), schaduwwerk en lichaamswerk.

 

Reviews

Johanna

Ik ben via via bij Praktijk Rozenhage gekomen. Dit was een zeer goede keuze. Fijne verhelderende gesprekken, soms pittig  maar altijd goed. Heeft me echt geholpen.

Psychosociale therapie

2020-07-28T09:30:17+00:00

Psychosociale therapie

Ik ben via via bij Praktijk Rozenhage gekomen. Dit was een zeer goede keuze. Fijne verhelderende gesprekken, soms pittig  maar altijd goed. Heeft me echt geholpen.

 
 
 

Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderwerp? Of heb je een vraag aan ons? Neem contact op, we helpen je graag!